De droom van Koarle

We schrijven zondag 25 mei 1913 als 37 'flandriens' in Gent op de fiets klauteren voor een helletocht van 324 km. Daar spreekt stichter Karel Van Wijnendaele de historische woorden: "Heeren, vertrekt". De eerste Ronde van Vlaanderen loopt door de 'beide Vlaanders' langs Sint-Niklaas, Aalst, Oudenaarde, Kortrijk, Veurne, Oostende, Torhout, Roeselare en Brugge, terug naar de wielerbaan in Gent (Mariakerke).

Onder impuls van Van Wijnendaele - organisator en begeesterd journalist bij Sportwereld - stijgt de populariteit van de wedstrijd in de jaren '20 en '30 razendsnel. De Ronde is dé sportdag van het wielerminnende volk, van de hardwroetende en met zorgen overstelpte kleine man, van de rasechte Vlaming. Met tienduizenden komen ze de straat op om de karavaan voorbij te zien trekken.

De winnaars uit die tijd zijn gevleugelde helden. Ritten Vanlerberghe, Jules Van Hevel, Gaston Rebry, Achiel Buysse, ... zijn mythische figuren geworden.

Als de eerste buitenlandse coureurs aan de start verschijnen groeit ook de internationale reputatie van de Ronde. Na WO II en de dankzij de fusie van Sportwereld met Het Nieuwsblad, groeit de Ronde resoluut uit tot de balangrijkste wielerkoers in Vlaanderen. Magni, Schotte en Van Steenbergen heersen over het Vlaamse strijdtoneel.

Na de dood van Karel Van Wijnendaele in 1961 moet de Ronde noodgedwongen andere paden betreden. Door de asfalteringsdrift op onze Vlaamse wegen, dienen de parcoursbouwers nieuwe sportieve hindernissen te zoeken. Ze kiezen voor kleinere kasseiwegen en hellingen en vinden die vooral in de Scheldevallei en de Vlaamse Ardennen. De winnaars uit de jaren '60 en '70 luisteren naar de namen Merckx, Leman, Godefroot, ... Uit de jaren '80 herinneren we ons vooral de heroiïsche overwinning van Eric Vanderaerden in 1985. In een apocalyptisch Rondeweer verbaast hij vriend en vijand.

Eind jaren '80 krijgt de Ronde van Vlaanderen haar actuele gezicht en professionele structuur. Het internationale wielrennen verandert grondig en organisator Het Nieuwsblad bepaalt mee de nieuwe tendenzen. De Ronde is een topsportevenement met wereldfaam geworden. Niet enkel de koerstechnische aanpak van de wedstrijd vraagt de grootste zorg, ook de communicatie, de televisie, het marketinggebeuren, de persbegeleiding, de hospitality, ... dient grondig aangepakt.

Vanaf 1998 consolideren de organisatoren de historische benadering van het parcours van Ronde, door West- én Oost-Vlaanderen. Ze kiezen voor startplaats Brugge en de passage langs de kust, om via de grotere stadscentra van Oostende, Roeselare, Kortrijk, Waregem, naar de Vlaamse Ardennen te trekken. Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen zijn vaste waarden. De wedstrijd is ruim 255 km lang, telt meer dan 20 km kasseien en om en bij de 17 hellingen. Namen als de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Eikenberg en de Koppenberg hebben een mythische weerklank tot ver over de grenzen. De apotheose is groots, met de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de aankomst op de Halsesteenweg in Ninove.

Op vandaag maakt de Ronde van Vlaanderen deel uit van de ziel van Vlaanderen. Een wielerklassieker in alle betekenissen, met een kloppend hart, steunend op een professionele organisatie en verankerd in onze rijke wielergeschiedenis, én met de blik gericht op de toekomst.

Geert Vandenbon, www.rondevanvlaanderen.be