Antwerpen, gedreven door creativiteit

Antwerpen is al van oudsher een creatief centrum. In de 16e en 17e eeuw herbergde de stad meesters als Peter Paul Rubens en Sir Anthony Van Dyck. De schilderijen van Rubens kunnen worden bewonderd in verschillende Antwerpse musea en kerken, zoals de grootste Gotische kerk in de Lage Landen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kathedraal is een iconische schatkamer met een indrukwekkende collectie van belangrijke kunstwerken, waaronder een bekende reeks schilderijen zoals de Kruisoprichting van Rubens en zijn Kruisafneming.

Meer recentelijk, in de 20e en 21e eeuw, is Antwerpen ook de thuisbasis geworden van modeontwerpers, zoals de Antwerpse Zes. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen is sinds de jaren tachtig een van de beste designscholen ter wereld. Ze werd gesticht in 1663 en is daarmee een van de oudste in haar soort in Europa. De afdeling Mode van de Academie is gevestigd in het Antwerpse ModeMuseum, een dynamische en inspirerende plek in het hart van het Antwerpse modedistrict.

Antwerpen neemt ook ongeveer 80% van de wereldhandel in ruwe diamanten voor zijn rekening, wat het de titel oplevert van diamanthoofdstad van de wereld.  Verder nodigt het Red Star Line Museum je uit op een bewogen reis in de voetsporen van miljoenen immigranten die per boot de oversteek maakten van Antwerpen naar Amerika. Tussen 1873 en 1934 banen de oceaanstomers van Red Star Line voor bijna twee miljoen mannen, vrouwen en kinderen de weg naar een nieuw leven.

Het MAS-museum legt een grotendeels ongekend verhaal bloot over de stad en zijn relaties met de haven en de wereld.  Ook het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen is een unieke ervaring. 440 jaar later lijkt het nog altijd alsof de lettergieters, handzetters, drukkers en correctors op elk moment aan hun dagtaak zullen beginnen in de wereldberoemde drukkerij. Het museum huisvest de oudste drukpersen ter wereld die nog altijd volledig operationeel zijn.