Brussel, hart van Europa

De Grote Markt wordt vaak het mooiste plein in Europa genoemd en is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Het plein werd in de 13e eeuw gebouwd als een markt voor kooplieden. Om de twee jaar (de volgende editie vindt plaats in 2014) wordt de Grote Markt omgetoverd in een verbluffend bloementapijt dat is aangelegd met een miljoen begonia's! Een andere bezienswaardigheid is het Hortamuseum in Sint-Gillis. Wanneer je in de streek bent, kan je ook een bezoek brengen aan het art deco gebouw Flagey waarin een chic kunstencentrum en een trendy café zijn ondergebracht.

Uniek in de architecturale geschiedenis en zonder twijfel het symbool bij uitstek van Brussel en Vlaanderen (België) is het Atomium, de populairste lokale attractie. Het Atomium werd gebouwd voor Expo 58 volgens een elementair ijzerkristal dat 165 miljard keer werd vergroot. Verder heb je ook het Magrittemuseum dat pal in het centrum van Brussel op het Koningsplein ligt en waar de rijkste, meest uiteenlopende collectie ter wereld van het werk van de surrealistische artiest tentoongesteld wordt. 

Manneken Pis, het beroemde bronzen beeldje van een plassend jongetje, werd gemaakt in de 17e eeuw en staat symbool voor het spottende, 'zwanzende' karakter van de stad Brussel. Strips zijn eveneens een heel aparte en typische kunstvorm in Vlaanderen. Al vele generaties lang houden de klassiekers over de hele wereld hun publiek in de ban. De albums van Suske en Wiske bijvoorbeeld zijn vertaald in 27 talen. Voor wie Brussel wil ontdekken door de ogen van het strippersonage Kuifje is er de striproute door Brussel of het Belgisch Stripcentrum.

De galerijen Sint-Hubert, geopend in 1847, zijn Europa's oudste shoppingarcade.

Brussel is de internationale metropool van Vlaanderen en de Europese stad bij uitstek, een mozaïek van talen, culturen en tradities. Door de aanwezigheid van het hoofdkwartier van de Europese Unie en de NAVO wordt Brussel vaak de hoofdstad van Europa genoemd. Meer dan 3.800 diplomaten zijn er actief. Ter vergelijking: de enige plaats in de wereld waar er meer diplomaten zijn is de stad New York.