Leuven, eeuwenoud & springlevend

Leuven is de ideale plek om je dorst naar kennis of gewoonweg je dorst te lessen. Deze vitale stad, die met de trein op minder dan een half uur van Brussel ligt, huisvest een van de oudste en belangrijkste universiteiten (KU Leuven) van Europa. Elke straathoek herbergt een stukje geschiedenis. De wortels van de universiteit liggen in het centrum van Leuven en haar historische universiteitsgebouwen domineren heel wat pleinen en straten. De universiteit en haar 28.000 studenten en professoren hebben al een speciale band met Leuven sinds de oprichting van de universiteit in 1425.

Een aantal fortuinlijke studenten genieten zelfs het uitzonderlijke privilege te mogen wonen in het 13e-eeuwse stenen begijnhof dat eveneens werd opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Behalve een alom gerespecteerd centrum van geleerdheid is Leuven ook de grootste brouwerijhoofdstad van België, wat een puike prestatie is in een land dat letterlijk honderden heerlijke biersoorten produceert. In Leuven bevindt zich ook het hoofdkwartier van InBev, de grootste brouwerij ter wereld, die wereldberoemd is voor haar aanbod van Stella Artois-bieren. Eeuwen van Vlaamse traditie en vakmanschap liggen aan de grondslag van de hoogstaande brouwsels van Leuven.

Het Leuvense stadhuis is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en de trots van Leuven. De bouw ervan vergde drie architecten en drie decennia. De Leuvense 'Hall of Fame' telt 236 beelden die pas na 1850 werden aangebracht in de gevel. Ook het M - Museum Leuven, een indrukwekkend, gestroomlijnd museumgebouw in hartje stad, is zeker het bezoeken waard. Het hele complex, dat ontworpen werd door de befaamde Belgische architect Stéphane Beel, integreert historische gebouwen en moderne architectuur rond een statige oude eik op een vredig binnenplein.