Rijk historisch cultureel erfgoed

Heel wat prominente kunstenaars in Vlaanderen hebben over de eeuwen heen een blijvende indruk nagelaten in Europa en hebben schilders van over de hele wereld geïnspireerd. We hoeven maar te denken aan kunstenaars als Jan van Eyck, Hans Memling, Pieter Bruegel de Oude, Peter Paul Rubens, Sir Anthony van Dyck en Jacob Jordaens en, meer recentelijk, James Ensor, Constant Permeke of Magritte om te beseffen welke enorme bijdrage Vlaanderen heeft geleverd aan het culturele erfgoed van de kunsten.

In de 15de eeuw behoorden de Vlaamse Primitieven tot de eerste kunstenaars in Europa die een buitengewoon gedetailleerd beeld schilderden van de hen omringende wereld. Dit geldt ook voor een kunstenaar als Pieter Bruegel de Oude die het meest gekend is voor zijn seizoensgebonden landschappen en de schijnbaar grappige voorstellingen van het boerenleven. De Barokkunst van de 17e eeuw bracht ook enkele belangrijke meesters voort die de positie van Vlaanderen in de kunstgeschiedenis hebben bestendigd.

Dit rijke culturele erfgoed van Vlaanderen maakt vandaag sterk onderdeel uit van de cultuur in Vlaanderen en wordt in hoge mate ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap. Zo maken, sedert de inauguratie van de Culturele Erfgoeddag in 2008, medewerkers in musea, archieven, erfgoedbibliotheken en regionale aardrijkskunde- en geschiedenisgroepen deel uit van een netwerk dat tot doel heeft expertise te bundelen en een breed publiek te bereiken.

De samenwerking die op regelmatige basis plaatsvindt tussen de meest toonaangevende musea van Vlaanderen, namelijk het KMSKA (Antwerpen), het MSK (Gent) en het Groeningemuseum (Brugge), getuigen van deze ondersteuning door de gemeenschap. Deze musea werken ook samen met musea in het buitenland voor de uitwisseling van vakkennis en bronnen. Bovendien kreeg het publiek onlangs de mogelijkheid om drie nieuwe stedelijke musea te bezoeken die op korte tijd de deuren hebben geopend: Museum M (Leuven), het MAS (in Antwerpen) en het STAM (Gent). Vlaanderen ademt erfgoed.

Volgnummer

3